Het Eetparadijs

Branding & Graphic design

Het Eetparadijs is een journalistiek onderzoeksproject naar de voedselomgeving in Amsterdam. Food Cabinet zoekt hierin op eigen initiatief naar nieuwe antwoorden op de groeiende obesitasepidemie.

De mens is de afgelopen dertig jaar niet veranderd. Toch zijn we de afgelopen dertig jaar in rap tempo ontzettend dik geworden. Als wij niet veranderd zijn, wat dan wel? Het antwoord ligt overal om ons heen: in de voedselomgeving.

De voedselomgeving is het totaal aan de aanbod en marketing van voedsel. Je kunt tegenwoordig in de openbare ruimte niet ontsnappen aan beelden, geuren en eetverlangens. Voor elke euro die wordt uitgegeven aan de promotie van gezond eten wordt er 2000 euro geïnvesteerd in de promotie van super processed foods. We maken per dag honderden onbewuste eetkeuzes en zijn daarom een makkelijke prooi voor alle voedselprikkels.

Food Cabinet is op zoek gegaan naar deze voedselomgeving in Amsterdam. In samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Utrecht, Het Parool en het netwerk hebben we deze voedselomgeving multimediaal in kaart gebracht. We hebben hierin geëxperimenteerd met verschillende onderzoeksvormen: food mapping, fotografie, columns, data-analyse, in-depth interviews, bureaustudie en participatiejournalistiek.

Naast het onderzoek was ik verantwoordelijk voor de gehele brand identity en het webdesign van het Eetparadijs.

eetparadijs.foodcabinet.org